2018-2019 - СУ "Отец Паисий"-гр.Самоков

Отиване към съдържанието

Главно меню:

Актуално > Новини > Архив новини
 

На 13.06.2019г. учениците от десетите класове на СУ „Отец Паисий“ град Самоков се явиха на изпит за оценка на дигитални компетентности. Над 70% от десетокласниците получиха сертификати за отличното си представяне на този изпит. Средната успеваемост на училището по този предмет е много добра. Това е още едно докзателство за отличната подготовка, която учениците получават в часовете по информатика и информационни технологии в СУ „Отец Паисий“ гр. Самоков.

=====================================================================================
Награди от Ротари клуб
Нашата гордост!
Кристина Зърнева от 1  клас и Михаил Пенев от 3   клас  бяха наградени от Ротари клуб с парична награда за отличните си  постижения тази учебна година! Криси бе избрана от всички първокласници в  града.
Ние всички се гордеем с вас! Пожелаваме ви още много успехи!

Парада на хвърчилата организиран от МКБППМН
На 3 май учениците от начален етап за пореден път взеха участие в Парада на хвърчилата организиран от МКБППМН - Самоков по повод Международния ден на слънцето.
С много трепет и вълнение малчуганите издигнаха пъстрите си хвърчила в небесното пространство и отправиха послание към слънцето и всички нас - "Нека всички заедно се опитаме да бъдем по-добри и задружни, за да успеем в утрешния ден"!
Иван Иванов, Иван Зарев и Яница Гайдарова от IV клас отново доказаха своя талант и майсторство. Те спечелиха награда за най-пъстро оцветено хвърчило.

=====================================================================================

„Великденска украса”
 
Учениците от СУ „Отец Паисий” се включиха за 5 поредна година в инициативата на Община Самоков „Великденска украса”. Активно се включиха учениците от 6 „а” клас: Мария Ръкльова, Елени Ненова, Иван Савов, Лилия Василева, Даяна Георгиева, Виктория Рогачева, Антония Илиева, Даяна Симитчиева, Сияна Стойчева, Натали Георгиева под ръководството на г-жа Л. Чавдарова – учител по изобразително изкуство и г-жа Р. Гамалова – педагогически съветник. След боядисването на великденските яйца те бяха подредени в обособените за това места в града и курорта Боровец.
=====================================================================================

Да направим добро
Учениците и учителите в групи за ЦДО се отзоваха на поканата на “Самел-90 АД” да се включат в инициативата „Да направим добро!“
По случай 55 годишния си юбилей „Самел-90“ АД
БЛАГОТВОРИТЕЛЕН ВЕЛИКДЕНСКИ БАЗАР-КОНКУРС
„Писано яйце и великенски козунак „55 години Самел-90 АД“

Световен ден на Земята в "Хъб-а"
#СветовенДенНаЗемята
Да запазим усмивката на Земята! Да се грижим за нея днес, утре и всеки ден! Да я почистваме, уважаваме и обичаме! Тя е нашият единствен дом!
В „Хъб-а” се състоя и тържество по случай Деня на Земята, организирано от учениците от 7-б клас с класен ръководител Лалка Чавдарова към СУ „Отец Паисий”. Водещи бяха Ева Кичева и Иван Ласкин, а от сцената за опазване на околната среда призоваха Благовест Минев, Богомил Расолков, Евелин Стайкова, Методи Георгиев, Милена Янкова, Павел Павлов, Радослав Кленов, Стела Минкова. Вдъхновено пък рецитира стихотворение Георги Прасков. Младите хора бяха подредили в околното пространство и платна с рисунки и послания.
Участниците в проявата поясниха, че за първи път Денят на Земята се отбелязва на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада, а България се включва в честването му през 1993 г. Учениците изнесоха и някои стряскащи факти. „Около 40 млн. компютри, 25 млн. телевизори и 100 млн. телефони излизат годишно от употреба само в САЩ. Вместо да се рециклират на нужните за това места, доста от тях се озовават в сметищата и това създава условия в земята да попаднат много токсични отпадъци”, отбелязаха младежите. Те призоваха за разделно събиране на отпадъците и тяхното рециклиране. Стана ясно още, че годишно в световен мащаб се произвеждат 270 млн. тона хартия, като за един тон хартия е нужно да се отсекат между 10 и 17 дървета. Годишното производство на пластмасови изделия пък се оценява на 100 млн. тона, от които 18 млн. тона се отчитат като отпадък. Затова и младите хора призоваха при пазаруване да използваме платнени торбички за многократна употреба.
Призьорите в трите възрастови групи заслужиха и грамоти и учебни пособия.
Ния Генева от 8-а клас на СУ „Отец Паисий” спечели категорията заа ученици от 5 до 8 клас. След нея със своите творби се наредиха Християна Христова от 5-а клас на ОУ „Св. св. Кирил и Методий” и Пламена Стоянова от 7-а клас на „Отец Паисий”.

=====================================================================================

"Маратон на четенето"


Учениците от III клас  от СУ "Отец Паисий" посетиха Градската библиотека във връзка с  "Маратона на четенето". Награда получи Михаил Пенев за "най-активен  читател". Децата, както и останалите гости   слушаха с интерес и  възхищение изразителното четене на г-н Георгиев -  кмет на гр.Самоков.

=====================================================================================
ЕкоденВключиха се ученици от 1-12 клас в почистване, залесяване, засаждане и боядисване.

=====================================================================================
 

Курс – програмиране с робота Финч
 
На 29 март 2019г. завърши първото обучение по програмиране с роботите Финч, организирано от Общинска библиотека – „Паисий Хилендарски“ – Самоков. В него участваха третокласници от СУ „Отец Паисий“ гр. Самоков  с обучител Георги Кацарски. В продължение на 30 учебни часа те се обучаваха да програмират по интересен и за забаваен начин с роботите Финч. Всички участници получиха сертификат за успешно преминат курс по програмиране с робота. Ученикът Михаил Пенев показа най-добри умения и взе участие в националния пролетен лагер, спечели награди и получи сертификат. Лагерът бе  организиран от Фондация Глобални библиотеки – България“ в рамките на грант SBU 80018 GR 0042 от Посолството на САЩ в България за осъществяване на дейности по програмиране.

=====================================================================================
22 март -  световен ден на водата
 


Учениците от II „а” клас отбелязаха Световния ден на водата - 22 март, първо се запознаха с кратка презентация, а след това те  представиха своите приказки за водата и рисуваха на тема ” Водата е нашето безценно богатство” .

=====================================================================================
25 март Благовещение
 

25 март Благовещение - празник на надеждата и вярата в доброто!
 
Учениците от начален етап за поредна година спазиха традицията за този християнски празник!
 
Те търкаляха питки, пяха и се забавляваха. Накрая си пожелаха да бъдат носители на много, много благи вести и добри дела.

=====================================================================================Тренировъчно упражнение - евакуация, оказване на спешна медицинска помощ. Ден на таланта

=====================================================================================
 
3 място, I категория - Иван Венциславов Иванов от 4 клас за конкурса - детска рисунка - Натура 2000 – влажните зони. Поощрителни награди за I категория на Василена Иванова Костоваот 4 клас

=====================================================================================
21-ви март е Международен ден на хората със Синдром на Даун
21-ви март е Международен ден на хората със Синдром на Даун и по цял свят хората обуват шарени чорапи, за да покажат, че светът е шарен и подкрепят хората с тази генетична аномалия!
НЕКА РАЗЛИЧИЕТО НИ ОБЕДИНЯВА, ЗАЩОТО ЗАЕДНО СМЕ ПО-СИЛНИ!
Най-новото си видео учениците от 4 „а” предизвикат съучениците и учителите си да заговорят за синдрома на Даун и да обуят шарени чорапи на 21 март, международния ден на хората със синдром на Даун, като по този начин заяви подкрепа, както се случва по цял свят на тази дата.
Целта на видеото „Шарено предизвикателство“ е да залее с шарена вълна социалните мрежи.
Можете да се присъедините към благородната инициатива, следвайки следните стъпки:
  • 1. Обуйте шарени чорапи на     21-ви Март!
  • 2. Направете снимка със     чорапите, или видео в което казвате „Аз приемам хората със Синдром на     Даун“.
  • 3. Споделете снимката във     Facebook или Instagram, като ни     отбележете #животсъссиндромнадаун и тагнете профилът ни в     Instagram: lifewithdownsyndrome или Facebook: Живот със Синдром на Даун.
  • 4. Предизвикайте приятели да     направят същото под снимката или видеото.
Учениците от 10 и 11 клас се присъединиха към инициативата като разсъждаваха, разказаха и показаха интересна информация Синдрома на Даун.
Двадесет и първи март е Световният ден на хората със Синдром на Даун. Тази дата е избрана, защото представлява 3-то копие на 21-та хромозома, уникална за хората със Синдром на Даун.
Те имаха за цел да научат децата да бъдат по-толерантни и да помнят, че „Истинските приятели не броят хромозомите!“.

=====================================================================================
Първо място в конкурса "Водата - извор на живот"-Ванеса Емилова-ученичка от IIа клас

Ученичката от II "а" клас Ванеса Емилова Петрова взе участие и спечели първо място в конкурса "Водата - извор на живот", който за поредна година е посветен на Международния ден на водата.
Целта на този конкурс е, от една странна да развие таланта, въображението и уменията на младите творци, а от друга да се осмисли значението на водата за живота на планетата.
Произведението с което участва второкласничката е приказка - "Приказка за зайчето и капката вода" .

=====================================================================================

 
„Fridays for Future“ - „Петъци за бъдещето“
На 15 март, петък, ученици и учители от СУ „Отец Паисий“, организирани от ученическия клуб „Енергийна ефективност“ по международния  проект „Мост между действията за климата на европейско и на местно ниво“,  изразиха своята съпричастност  към инициативата на учениците от други европейски държави, подкрепили каузата на тяхната връстничка от Швеция, 15-годишната екоактивистка Грета Тунберг. Кампанията „Fridays for Future“ („Петъци за бъдещето“), обединява деца и младежи, обезпокоени от бързата промяна на климата, замърсяването и изчерпването на природните ресурси. Младите „енергийни патрули“ и „енергийни експерти“ от СУ „Отец Паисий“ са убедени, че с действията си  всеки оставя своя „Въглероден отпечатък“ върху природата и младите хора на 21-ви век трябва да са информирани и отговорни за бъдещето на нашата планета.
 
=====================================================================================СУ „Отец Паисий“  град Самоков - финалист от София област във фаза 1 на програмата „Нестле за по-здрави деца“
 СУ „Отец Паисий“ – гр. Самоков бе избрано за един от 20 финалист от фаза 1 на програмата „Нестле за по-здрави деца“, в която участваха 119 училища от цялата страна. Целта на програмата е здравословното хранене, активен и природосъобразен начин на живот.
 
На 13.03.2019 г. бе организирано специално събитие, на което екип от училището защити работата си по проекта пред специално жури в състав: представители на журито ще бъдат г-жа Таня Михайлова, зам.-министър на образованието и науката, г-жа Ваня Кастрева, началник на РУО София-град, г-жа Иванка Киркова, началник на РУО Пловдив, г-жа Росица Иванова, началник на РУО София – регион, Тереза Маринова, шеф Жоро Иванов и Нели Ангелова, Мениджър Комуникации и Корпоративни връзки – Нестле Югоизточен пазар.
 
Учителите, представители на начален етап - Антоанета Механджийска и Екатерина Ковачева в рамките на 3 минути, презентирайки проекта запознаха журито с работата си, постигнатите резултати и поставените цели в дългосрочен план.
 
Училището получи сертификат за активното си участие в програмата.


=====================================================================================
България празнува 3 март 141г. свобода
 

С благодарност към ученическият съвет, сценаристите, участниците и любезната публика, уважила нашите участници.
 
Тържествено честване от учениците на СУ "Отец Паисий" на Националния празник на  на България 3 март. Организатори на тържеството бяха младежкият парламент на училището с подкрепата на учителската колегия. Гост от община Самоков бе Снежана Дамянова. Присъстваха много родители, бивши и настоящи колеги и ученици. Гостуваха с прекрасно изпълнение на гвардейски танц възпитаници на ОДЗ "Самоково". От повече от пет години ученическият акитв на СУ "Отец Паисий" ни прави съпричастни към традиционните национални чествания на 3 март.
Клуб за речи и дебати на СУ "Отец Паисий"
 

 На 16-ти и 17-ти февруари, Клубът за речи и дебати на СУ "Отец Паисий", град Самоков, посети и участва в закючителния регионален турнир на Фондация БЕСТ, в Благоевград. Учениците освен, че дебатираха, представиха оригинална реч, ретицираха проза и поезия, изцяло на английски език.
   Клубът за речи и дебати функционира от няколко месеца и е отворен за всички ученици, които искат да развиват уменията си за публично говорене и аргументация
=====================================================================================
=====================================================================================
Creative writing
=====================================================================================
146 години от обесването на Васил Левски

 


За поредна година учениците от СУ „Отец Паисий“ почетоха паметта на Апостола, като се включиха в празнично шествие до Девическия манастир, където се преклониха пред делото на Васил Левски. Поднасяйки цветя на паметната плоча, нашите ученици изразиха своето уважение към националния герой.
=====================================================================================


Днес, 19.02.2019г. учениците в нашето училище отбелязаха годишнината от гибелта на Васил Левски, Апостола на свобода. Те изгледаха преентация, посветена на делото на героя, и изслушаха рецитация на стихотворението „Обесването на Васил Левски“ от Христо Ботев. Учениците от началните класове изпяха песен, с която изразиха почитта си към националния ни герой.
 
146 години от обесването на Васил Левски! Левски е псевдонимът на Васил Иванов Кунчев, революционер, идеолог и организатор на българската национална революция. Основател е на Вътрешната революционна организация и на Българския революционен централен комитет. Известен е и като Апостола на свободата заради организирането и разработването на стратегията за освобождаване на България от османско иго. Той пътува по страната и създава тайни районни комитети, които да подготвят националния бунт. На 18 февруари (6 февруари по стар стил) 1873 г. в околностите на София е изпълнена смъртната присъда на Апостола на свободата Васил Левски. Мястото на обесването му се намира в центъра на днешна София, където е издигнат негов паметник. По повод отбелязването на годишнината от обесването на Васил Левски учениците от начален етап подготвиха табла с информация, снимки и рисунки на Апостола на свободата. В училищния коридор госпожа Лалка Чавдарова за поредна година украси с платна, с образа на Васил Левски, рисувани през годините от нейните ученици. Поклон пред делото на Апостола!
 
 
Дискусия с игрален сюжет - уважение на кръстопът - част ІІ
 
На 12.02.2019 година в часа на класа в VІІ"б" клас се проведе урок - дискусия с игрален сюжет - уважение на кръстопът - част ІІ. Разговор, беседа с ролеви игри за сътрудничество, взаимопомощ, дисциплина, контролиране на гнева и агресията в ученическият колектив в случая - VІІ"б" клас с кл. р-л Лалка Чавдарова. Гост-водещи Жана Христова и Даниела Йорданова от МКБППМН. Благодарим за любезното съдействие и интересните игри !Надявам се,че ще станем по-добри!
 
Урок-дискусия с игрален сюжет
 
На 29.01.2019 в часа на класа в VІІ"б" клас / Л.Чавдарова / се проведе урок-дискусия с игрален сюжет с г-жа Жана Велинова и г-жа Даниела Йорданова от МКБППМН.

Concort/ИМ "DICON-BRC 20.11.2018 г.
Провеждане на обучения за действия при наводения и последващи кризи.
Назад към съдържанието | Назад към главното меню