Февруари - СУ "Отец Паисий"-гр.Самоков

Отиване към съдържанието

Главно меню:

Актуално > Новини > Архив новини > 2021-2022
 

СУ „Отец Паисий“ гр. Самоков с юбилейна награда от Министерство на околната среда и водите и Дирекция „Национален парк Рила” и грамота за принос в популяризирането и опазването на защитената територия.

На 24.02.2022 г. Дирекция „Национален парк Рила” и партньори отбелязаха 30-годишнината на защитената територия. Празникът се състоя в зала „22 септември” в гр. Благоевград и премина под  мотото „30 години Национален парк Рила – предизвикателство за идните поколения”. Обявен бе Деветият Национален  ученически конкурс „Национален парк Рила – познат и непознат”, в който ученици от СУ „Отец Паисий” участват активно всяка година и печелят заслужени награди.
Зам. министърът на околната среда и водите Николай Сиджимов и директорът на Национален парк „Рила” – Красимир Андонов, връчиха юбилейни плакети и грамоти на партньори и личности с принос за развитието на националния парк. СУ „Отец Паисий” – гр. Самоков бе отличено в категория за институционални партньорства, като юбилеен плакет - нарада и юбилейна грамота бе връчена г-жа Лиляна Минкова - директор на училището.  
===================================================================================================================================================================

Успешно учстие в Creative Writing Competition  на ученици на СУ „Оетц Паисий“ гр. Самоков
 
За девета поредна година ученици на СУ „Оетц Паисий“ гр. Самоков взеха активно и иуспешно учстие в Creative Writing Competition - състезанието по творческо писане на английски език. Поради пандемичната обстановка в страната това престижно състезание се проведе в платформата Microsoft Teams на 24.11.2021 г.
 
То се организира от фондация CORPluS Foundation и е подкрепено от UNITED STATES EMBASSY , BRITISH COUNCIL , AMERICAN UNIVERSITY IN BULGARIA.  
 
Creative Writing Competition се провежда за 12-та поредна година в България. В него може да участват ученици от цялата страна от 6 до 12 клас. Състезанието се радва на голям интерес, през иминалата учебна 2020/2021 са участвали повече от 2300 ученици от 126 държавни и частни училища.
 
Учителят координатор и учителите по английски език разясниха правилата и съблюдаваха за спазването им.
 - Организаторите проверят Properties на всеки файл и дисквалифицират работа, ако времето на създаване и/или финалното запазване на файла са различни от предварително обявеното от училището време за писане. 
- Участниците нямаха право да ползват мобилни телефони за справки в интернет, речници, записки, разговори в чат и други помощни средства и материали. 
- Организаторите проверяват получените работи за плагиатство. Работи, които не са авторски,се  анулират.
 
- Целта е участниците да създадат свои уникални творби, които са по-различни и нестандартни.
 
 - След изтичане на времето, участниците предават своите творби на учителя-координатор, който след това ги изпраща по пощата на организаторите.
 
  Учениците от 8 , 9 и 11 клас имаха на разположение един час да изберат и пишат по една от трите теми, предложени за съответния клас.
 
  Темите за 8 клас бяха :
 
8.1 The land was completely covered in ice, all but that one tree
 
8.2 If we shouldn't eat at night, why is there a light in the fridge?
 
8.3 I went to bed on New Year’s Eve and woke up in 2026
 
  Темите за 9 клас бяха:
 
9.1 By a sparkling and cool river, a camel reflected on the past
 
9.2 Technology becomes illegal
 
9.3 Doing nothing is hard, you never know when you're done
 
  Темите за 11 клас бяха:
 
11.1 Gravity no longer exists
 
11.2 Hiring clowns. Must be serious!
 
11.3 No photos, no memories
 
·                    Виктория Гърлянова , Любов Кирова и Ивана – Мария Попова от 8 а писаха по темата: The land was completely covered in ice, all but that one tree.
 
·                    Даная Стамболийска от 8 а писа по темата : I went to bed on New Year’s Eve and woke up in 2026.
 
·                    Лили Димитрова от 8 а писа по темата: If we shouldn't eat at night, why is there a light in the fridge?
 
·                    Ели Мишева, Никол Йовичина  и Мирослав Георгиев от 9 а писаха по темата : Technology becomes illegal.
 
·                    Иван Савов от 9 а писа по темата: By a sparkling and cool river, a camel reflected on the past.
 
·                    Силвия Гърлянова от 11 а, Моника Филчева от 11 б и Велислав Василев от 11 б писаха по темата : No photos, no memories.
 
·                    Георги Симитчиев от 11 а и Димитър Лобутов от 11 б писаха по темата : Gravity no longer exists.
 
Всички участници написаха изключително интересни и уникални съчинения, но конкуренцията беше много голяма, нашите ученици се състезаваха със свои връстници предимно от езикови гимназии, както и с ученици от Пакистан.
 Поздравления на нашите ученици за активността и ентусиазма, както и на техните учители – Людмил Михайлов, Даниела Петровска, Надя Младенова и учителят координатор – Стефка Гърлянова.

===================================================================================================================================================================

По традиция всяка последна сряда от месец февруари учениците на СУ "Отец Паисий"-гр. Самоков се включват в инициативи, посветени на Световния ден за борба срещу тормоза в училище, известен като „Ден на розовата фланелка“.
За пръв път „Денят на розовата фланелка“ е проведен в Канада през 2007 година като протест, организиран от двама ученици – Дейвид Шепърд и Травис Прайс. Те се обличат в розово, за да подкрепят свой съученик и по този начин показват  своята позиция и неприемане на тормоза в училище.                     
"Нека бъдем добри"

===================================================================================================================================================================

На  22.02.2022 г. в СУ "Отец Паисий" - град Самоков се проведе училищен  кръг на състезанието Bulgarian National English Spelling Bee 2022. След  вълнуваща и оспорвана надпревара, първото място зае Михаил Пенев от 6а  клас, последван от
Каролина Георгиева от 6б клас. Всички участници се  представиха достойно, демонстрирайки познанията си по английски  правопис, за което получиха сертификати и награди. На победителя -  Михаил Пенев му предстои участие в областен кръг. Успех!
\
===================================================================================================================================================================

Днес,  21.02.2022 г. се проведе училищен кръг на състезанието " Spelling Bee -  Junior". Всичките 10 участници от 3-ти и 4-ти клас се представиха  достойно,  като за 1-во и 2-ро място се пребориха съответно Любослав  Димитров и  Елиз Йорданова. Поздравления!
Интервю с директора на СУ "Отец Паисий"-гр. Самоков, госпожа Лиляна Минкова, относно успешните училищни политики и дългогодишното партньорство с   фондация "Заедно в час".    СУ “Отец Паисий” вече втора година е част от лидерската програма  за училищно развитие “Училища за пример”.

===================================================================================================================================================================

В края на тематичната учебна седмица, посветена на Васил Левски, учениците от начален етап поднесоха цветя и се поклониха пред паметната плоча на Апостола на свободата.
149 години безсмъртие!
Поклон!!!

===================================================================================================================================================================

Учениците  от I клас се включиха в тазгодишната инициатива на СУ „Св. Паисий  Хилендарски“ – Пловдив, подкрепена от Министерството на образованието и  науката, като рецитираха Ботевото стихотворение „Обесването на Васил  Левски“

В края на тематичната учебна седмица, посветена на Васил Левски, учениците от гимназиален етап поднесоха цветя и се поклониха пред паметната плоча на Апостола на свободата

На 18 февруари 2022 г. се навършват 149 години от гибелта на Апостола на свободата - Васил Левски.
По този повод учениците от начален етап на СУ „Отец Паисий“-гр. Самоков се включиха в инициативи, с които отбелязаха паметната дата. Първокласниците се запознаха със заветното дело на Васил Левски, включиха се в състезание по краснопис в седмицата посветена на Васил Левски - Апостола на Свободата.   Учениците от II’а клас изработиха книжки за делото и живота на Васил Левски, благодарение на които да обогатят знанията си и да покажат почитта си към него. През седмицата учениците от III‘а се включиха в тематичната седмица, като направиха рисунки и препис на стихове, посветени на Левски.
Учениците от IV клас участваха в дейности посветени на паметта на Апостола на свободата. В състезанието по краснопис -,,Аз съм калиграф" учениците направиха препис на произведението ,,Апостолът в премеждие" и направиха тематичен кът с техни творби.
„Творим, четем, рисуваме и пишем за теб Апостоле.“

СУ "Отец Паисий" се включи в националната  инициатива на СУ "Паисий Хилендарски", град Пловдив, подкрепена от Министерството на образованието. Целта е ученици от цялата страна масово да рецитират стихотворението "Обесването на Васил Левски" и по този начин да се   отбележи 149- годишнина от обесването на Васил Левски и да се почете   неговото свято дело. Ученици от   петите класове с гордост участваха в тази кампания
===================================================================================================================================================================

Учениците от клубовете по интереси „Журналистика“ и „Малки репортери“ представиха втори брой на училищния вестник „Паисиевци“. Януарският брой бе разпространен със закъснение, тъй като учениците от 8“а“ клас и 5“б“ клас след извънредната ваканция учиха една седмица чрез ОРЕС. Представянето стана в къта за развитие на четивната грамотност в училище. В броя можете да прочетете за коледните приготовления в трети клас; за къта за четене, който става и място, където можете да прочетете вестника;  за чудесата на ресурсния кабинет в училище и за класната ни стая на открито. Лицата на броя са лекоатлетът Георги Ганджулов и преподавателят по изобразително изкуство Лалка Чавдарова. Над броя неуморно работиха група „Журналистика“ - Адрияна Огнянова, Биляна Тодорова, Виктория Гърлянова, Даная Стамболийска, Кирил Стрински, Любов Кирова, Радина Попова, Стивън Субев; клуб „Малки репортери“: Александър Кирилов, Анита Ангелова, Виктория Джамбазова, Диана Глухарска, Димитър Вълчев, Елена Варошкина, Ивайла Андреева, Ивона Пещерска, Никол Ружина, Стефан Василев . Предпечатна подготовка е дело на Кирил Стрински и Стивън Субев.
===================================================================================================================================================================

Кътът  за развиване на четивна грамотност в училище стана сцена за учениците  от начален етап. Те рецитираха стихове за Апостола на свободата и четоха  за живота и делото му.
Назад към съдържанието | Назад към главното меню